zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap komt regelmatig voor: in ongeveer de helft van de gevallen krijgen vrouwen hier last van. Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (ZGBP) wordt vaak ‘bekkeninstabiliteit’ genoemd. Dit is echter niet juist. Alhoewel het zeker mogelijk is dat de steunfunctie van je bekken minder goed wordt gedurende je zwangerschap of direct na de bevalling, is dit in de eerste instantie een natuurlijk fenomeen en passen eventuele klachten die je hiervan hebt bij wat er gebeurt of net gebeurd is in je lichaam. ZGBP is in feite een normaal verschijnsel en de pijn neemt na de bevalling in de meeste gevallen vanzelf af. Je kunt tot 9 maanden na je bevalling last blijven houden van ZGBP. Ook dit is normaal.

Is je bevalling al langer dan 9 maanden geleden en heb je nog steeds pijnklachten? Dan is er sprake van een afwijkend beloop. 

Alleen omdat ZGBP een natuurlijk verschijnsel is, betekent dit nog niet dat je er maar genoegen mee moet nemen of dat er helemaal niets aan te doen is. Er zijn verschillende manieren om de ZGBP positief te beïnvloeden, en daarmee kun je vaak ook weer beter je dagelijkse dingen doen. 

De behandeling van ZGBP bestaat in de meeste gevallen uit informatie, (houdings-)advies en oefentherapie. De oefentherapie kan bijvoorbeeld gericht zijn op het opbouwen van spierkracht, maar het komt ook regelmatig voor dat je eerder moet leren om bepaalde spieren of spiergroepen juist beter te leren ontspannen. 

Heb je klachten van incontinentie of obstipatie, stuitpijn of pijn bij gemeenschap? Blijf hier dan niet te lang mee rondlopen! Maak het liefst zo snel mogelijk een afspraak.

Ik heb in 2019 de scholing ‘bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap’ afgerond bij Röst therapy van Cecile Röst. Bij milde tot matige klachten kan ik je over het algemeen goed helpen om de pijn te verminderen en om in beweging te blijven, zodat je je dagelijkse dingen kunt blijven doen. Wanneer blijkt dat je mogelijk meer baat hebt bij een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut, dan zal ik je dat direct vertellen. Als je het fijn vindt kan ik je altijd enkele suggesties voor behandelaars meegeven. 

wat kun je zelf doen?

Oefentherapie bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Veel zwangere vrouwen hebben de overtuiging dat ze zo lang mogelijk mee moeten blijven draaien in het ritme waar ze aan gewend zijn. De lat ligt hoog. Er wordt veel van je verwacht: door anderen, en soms verwacht je vooral ook heel veel van jezelf. Als je kijkt naar wat gebeurt tijdens en na je zwangerschap, naar wat je lichaam allemaal doet, dan zijn deze verwachtingen niet altijd even realistisch. Bij de één gaat het makkelijker dan bij de ander. Dat kan het juist nog ingewikkelder maken als het bij jou niet zo soepel verloopt.

Wat je zelf kunt doen zit hem daarom vooral in dingen die in deze context behoorlijk contra-intuïtief kunnen voelen: namelijk gedoseerde rust nemen en minder je best doen om al die ballen hoog te houden. Het is belangrijk om actief en in beweging te blijven, zodat je fit en zo sterk mogelijk blijft. Let er daarbij wel op dat je niet te veel en te vaak over de grenzen van je belastbaarheid heen gaat. Je algehele belastbaarheid daalt tijdens de zwangerschap. Het kost je lichaam energie om je kindje goed te laten ontwikkelen en groeien. Daarom kan het op een zeker moment teveel voor je worden wanneer je tot ver in de zwangerschap precies hetzelfde wilt blijven doen als altijd. Bepaal wat kan en wat niet meer kan aan de hand van de klachten die een bepaalde activiteit oplevert. Gaat het niet of niet meer zo lang? Kort de activiteit in of draag hem over. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om de zware huishoudelijke taken tijdelijk aan iemand anders over te laten. 

Vermijd handelingen of activiteiten die de pijn snel en sterk laten toenemen. En dan het lastigste: zorgen en stress kunnen je pijn negatief beïnvloeden. Het is dus zaak om dit waar mogelijk zoveel mogelijk te beperken. Wanneer je ernstige pijn ervaart, kan dat een flinke uitdaging zijn. Een (bekken)therapeut kan dan mogelijk helpen om je gerust te stellen en in ieder geval de ergste pijn onder controle te krijgen.