werkwijze
Vrijwel alle vormen van fysiotherapie, inclusief alle specialisaties en verbijzonderingen, zijn gericht op het diagnosticeren en behandelen van problemen bij het bewegend functioneren. Voor de specialisaties binnen fýsis fysiotherapie verwijzen we je graag naar het kopje ‘specialisaties’.
Over de globale werkwijze binnen fýsis fysiotherapie lees je hieronder meer.
afspraak maken
Voor het maken van een afspraak en stellen van een vraag kun je verschillende wegen bewandelen:
- Telefonisch contact: fýsis fysiotherapie is bereikbaar op telefoonnummer +31 (0)6 17 21 86 41. Het kan voorkomen dat de therapeut niet in de gelegenheid is om de telefoon aan te nemen. Je kunt in dit geval een bericht achterlaten met je naam en telefoonnummer en zult bij de eerstvolgende mogelijkheid worden teruggebeld
- Whatsapp contact: fýsis fysiotherapie heeft een Whatsapp account op telefoonnummer +31 6 17 21 86 41. Ook hier geldt dat de therapeut niet altijd direct kan reageren; stel je vraag in de chat en de therapeut zal je bericht bij de eerstvolgende mogelijkheid beantwoorden
- Contactformulier website: via het contactformulier kun je je gegevens achterlaten; de therapeut neemt bij de eerstvolgende mogelijkheid contact met je op
- E-mail: heleen@fysisfysiotherapie.nl
- Instagram: fýsis fysiotherapie is onderdeel van ‘de groene fysiotherapeut’, vindbaar via https://www.instagram.com/de_groene_fysiotherapeut . Leuk als je ons volgt om op de hoogte te blijven! Voor het maken van een afspraak of het stellen van een vraag klik je op de knop ‘meer informatie’
consulten
Fýsis fysiotherapie werkt, net als de meeste fysiotherapiepraktijken, met verschillende soorten afspraken. Wat voor fýsis fysiotherapie voorop staat, is dat je de aandacht krijgt die je verdient.
Daarom is een intake en onderzoek, ongeacht of dit nu via directe toegankelijkheid fysiotherapie (DTF) of via een verwijzing plaatsvindt, altijd een basisconsult. Het basisconsult duurt +/- 50 minuten. Hierdoor hebben de therapeuten van fýsis fysiotherapie de tijd om écht goed naar je te luisteren.
Ook de meeste vervolgconsulten in een behandeltraject zullen bestaan uit basisconsulten. Dit is een keuze die onze therapeuten bewust maken om de kwaliteit van de behandeling te verhogen en de effecten van de therapie zo goed mogelijk te borgen. Zo hebben onze therapeuten meer mogelijkheden tijdens je behandeltraject om samen met jou grondig uit te zoeken waar de oorzaken van je klacht precies liggen, en hoe we dit in overleg met jou zo goed mogelijk aan kunnen pakken. Dit voorkomt dat we slechts op symptoombestrijding behandelen en je binnen korte tijd weer bij ons aan moet kloppen. Daar heb je op de lange termijn dus meer aan!
Wanneer je behoefte aan fysiotherapeutische behandeling en begeleiding vermindert (zowel hands-on als hands-off) omdat het steeds beter gaat met je klachten en je het steeds beter onder controle hebt, dan zijn er verschillende richtingen die we kunnen inslaan om het traject te vervolgen. Zo kunnen we bijvoorbeeld in de planning langere tijd tussen de consulten laten waardoor je steeds zelfstandiger wordt. Een andere optie is het plannen van een kort consult. Een kort consult duurt +/- 25 minuten. In beide gevallen is het consult in deze fase van het behandeltraject meer gericht op het monitoren van je klachtenvermindering en eventueel bijsturen van bijvoorbeeld je oefenprogramma, trainingsopbouw of copingstijl.
DTF
DTF staat voor directe toegankelijkheid fysiotherapie en het betekent dat je sinds 1 januari 2006 geen verwijzing meer nodig hebt van je huisarts of specialist om bij de fysiotherapeut terecht te kunnen. Dit betekent dat je altijd rechtstreeks contact met ons op kunt nemen om een afspraak te maken, zonder tussenkomst van je huisarts of specialist.
Maak je een afspraak via DTF? Dan heeft dit enkele praktische gevolgen voor hoe jouw eerste consult eruit ziet. Naast de intake en het onderzoek zal je therapeut dan allereerst ook een screening uitvoeren. Het screeningsproces bestaat uit enkele onderdelen:
- Aanmelding
- Inventarisatie van de hulpvraag
- Screening op ‘pluis/niet pluis’
- Informatie en advies over de bevindingen van het screeningsproces
Kort samengevat houdt het screeningsproces in dat de therapeut enkele vragen stelt om zich snel een beeld te vormen van het klachtenpatroon waarmee je je gemeld hebt en te bepalen of dit patroon voor hem herkenbaar en behandelbaar is; samen met jou achterhaalt wat je behandeldoel is om te beoordelen of de therapeut de beste persoon is om je te helpen dit doel te behalen; een kort gesprekje met je voert om te kijken of er geen vermoeden is van ernstige onderliggende gezondheidsproblemen; en je uiteindelijk vertelt of je bij deze therapeut op de juiste plek bent. De therapeut vertelt je hier in het eerste consult alles over en zal eventuele vragen die je hierover hebt, graag voor je beantwoorden.
verwijzing
Wanneer je wel een verwijzing hebt ontvangen van je huisarts of specialist, is een screening op ernstige onderliggende gezondheidsproblemen minder noodzakelijk. Toch zal de start van het eerste consult met intake en onderzoek wel overeenkomsten vertonen met het screeningsproces. Zo zal de therapeut zich ook bij een verwijzing snel een beeld willen vormen van je klachtenpatroon; is het nog steeds van belang om te bepalen of de therapeut de beste persoon is om jou te helpen je gewenste behandeldoel te behalen; en zal de therapeut daarnaast de ontvangen verwijsinformatie met je doorspreken en je tot slot vertellen of je bij deze therapeut op de juiste plek bent. De screening op ‘pluis/niet pluis’ is bij een verwijzing de verantwoordelijkheid van de verwijzer; toch houdt de therapeut uiteraard altijd een oogje in het zeil rondom eventueel ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.
behandel interventies
“Ja, maar… we hebben alleen maar gepraat.”
Dit is een steeds vaker gehoorde zin binnen de fysiotherapie. En het klopt. Sinds het ontstaan van de heilgymnastiek (de voorloper van onze moderne fysiotherapie) in 1889 is er veel veranderd binnen ons vak. Aan het einde van de 19e eeuw werd er veel gewerkt met massage, water en lichaamsbeweging. De betekenis of definitie van het woord ‘heilgymnastiek’ is dan ook: ‘gymnastiek die het herstel of de bevordering der gezondheid ten doel heeft’.
Het doel van de fysiotherapie blijft nagenoeg onveranderd. Ook de gymnastiek, oftewel de oefentherapie, is nog altijd een belangrijk onderdeel van de fysiotherapeutische behandeling. Alhoewel massage niet meer de hoofdmoot vormt, kan het nog steeds voorkomen dat de therapeut massagetechnieken toepast om het lichaam of lichaamsdeel voor te bereiden op de oefening die gaat komen. We noemen dit ook wel voorwaardenscheppend. Een massage is daarom bij fýsis fysiotherapie nooit een doel op zich. Specifieke cliëntengroepen, zoals bijvoorbeeld mensen met verschillende vormen van reuma, kunnen ook nog steeds veel baat hebben bij oefenen in warm water, oftewel hydrotherapie. Dit gebeurt meestal in oefengroepen.
Wat de afgelopen tientallen jaren steeds verder en beter ontwikkeld is, zijn de gesprekstechnieken. Zeker in het huidige klimaat van zorgverlening is het erg belangrijk om samen in gesprek te gaan en goed boven tafel te krijgen wat er aan de hand is, wat je verwachtingen zijn van het behandeltraject, of zowel jijzelf als de therapeut hieraan kan voldoen en zo ja, op welke manier dit voor zowel jou als de therapeut het beste gaat werken. Dit wordt ook wel shared-decisionmaking of gezamenlijke besluitvorming genoemd.
Het behandeltraject is een samenwerking tussen jou en de therapeut, en goede communicatie is essentieel voor het slagen hiervan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat in het gesprek naar voren komt dat er in meerdere of mindere mate gedragsverandering nodig is. Bijvoorbeeld in de manier waarop je met je klacht omgaat; het kan ook zo zijn dat je goed met je klacht omgaat maar dat (een onderdeel van) je leefstijl of de aanwezigheid van psychosociale factoren (zoals langdurige stress of spanningen) een negatieve invloed heeft op het herstel van je klachten. Dat noemen we een herstelbelemmerende factor. De therapeut gaat met je in gesprek om te onderzoeken of er sprake is van herstelbelemmerende factoren, en zal – indien dit inderdaad het geval is – hier met jouw goedkeuring het gesprek over aan willen gaan. Het doel van dit gesprek is om te kijken hoe we samen deze factoren zo goed mogelijk aan kunnen pakken. We kijken hierbij ook goed naar jouw behoefte aan zelfmanagementondersteuning.
De fysiotherapeut anno 2024 biedt deze zelfmanagementondersteuning aan zodat je in het dagelijks leven (beter) met gevolgen van je klachten om kunt gaan, en zodat je de vaardigheden en het vertrouwen ontwikkelt om gezondheidsbevorderend gedrag in stand te kunnen houden. Daar heb je de rest van je leven baat bij.
Gesprekstechnieken zijn onderbouwde en nuttige interventies en kunnen op allerlei momenten in het behandeltraject ingezet worden om het effect en rendement van je traject te vergroten. Er gebeurt dus niet niks tijdens je gesprekken met de therapeut!
Natuurlijk gaan we ook heel veel dóén. Naast de gesprekstechnieken zijn er verschillende fysiotherapeutische interventies mogelijk. Wat er wel en niet mogelijk is, hangt samen met waar de therapeut al dan niet in geschoold is, en waar jouw wensen en behoeftes liggen. Bij fýsis fysiotherapie kan er o.a. gebruik gemaakt worden van buitenfysiotherapie, manuele technieken en interventies (zoals manuele therapie van de wervelkolom en de gewrichten in armen, handen, benen en voeten), en binnen de algemene fysiotherapie maken we veel gebruik van oefentherapie en training. Tot slot werkt fýsis fysiotherapie met beweegcoaching: bijvoorbeeld aan de hand van cognitieve functionele therapie (CFT). CFT heeft een aangetoond gunstig effect bij allerhande klachten, en is vooral erg effectief bij langdurig aanhoudende pijnklachten van het bewegingsapparaat. Binnen de beweegcoaching ga je aan de slag met het begrijpen van je pijn voor jouzelf én voor de therapeut; daarnaast ga je onder begeleiding aan de slag met het vergroten en ervaren van vertrouwen in je lichaam en jouw bewegend functioneren. Je houdt hierbij te allen tijde zelf de controle. De beweegcoaching wordt afgesloten met het maken van een plan, waarbij in de meeste gevallen leefstijlgerelateerde factoren meegenomen worden omdat inmiddels bekend is dat deze vaak een (grote) rol spelen bij de aanwezigheid van langdurig aanhoudende pijnklachten.
Op zoek naar een andere interventie of specialisatie, zoals dry needling, echografie, bekkenbodem- of sportfysiotherapie? Alhoewel fýsis fysiotherapie niet over alle bestaande specialisaties binnen het vakgebied beschikt, kunnen we vaak wel naar collega’s doorverwijzen waar we mee samenwerken. Informeer gerust!
evaluatie en afsluiting
Op het moment dat je je behandeldoel bereikt hebt, of dat de therapeut geen mogelijkheden meer ziet om dit behandeldoel nog te bereiken met behulp van fysiotherapie, dan wordt de behandeling afgesloten. Om te bepalen of we samen goed onderweg zijn om het doel te behalen, zullen er met enige regelmaat tussentijdse evaluaties worden uitgevoerd. In de meeste gevallen maakt de therapeut hierbij gebruik van meetinstrumenten. Dit kan soms zo simpel zijn als het geven van een cijfer aan je vooruitgang; andere keren kan de therapeut je vragen om (thuis) een vragenlijst in te vullen.
Het afsluiten van een behandeltraject gaat samen met een eindevaluatie. Indien het vooraf duidelijk is dat dit de laatste afspraak gaat zijn, dan is het inplannen van een kort consult hiervoor meestal voldoende. Blijkt tijdens een basisconsult dat de behandeling op dat moment afgesloten dient te worden, bijvoorbeeld omdat je nog steeds onvoldoende vooruitgang merkt of omdat het onverwachts veel beter gaat dan verwacht? Dan kan in samenspraak met de therapeut het consult omgezet worden.
De therapeut zal je tot slot vragen om je tevredenheidsoordeel over het behandeltraject. Dit wordt gedaan door middel van een hele korte vragenlijst. We willen je uitdrukkelijk vragen om hier zo eerlijk mogelijk antwoord op te geven: wij kunnen alleen groeien, ontwikkelen en verbeteren wanneer jij ons vertelt op welke gebieden dit volgens jou nodig of nuttig is.