manuele therapie

Net zoals voor algemeen fysiotherapeuten bestaat er ook voor manueeltherapeuten een beroepsvereniging: de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie). Wat is nu precies manuele therapie volgens het NVMT?

Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Een manueel therapeut heeft extra kennis over hoe het menselijk lichaam werkt en hoe de wervelkolom beweegt. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Ook kijkt hij of er misschien iets anders is wat jouw klacht (mee-)veroorzaakt, zoals stress of hoe je slaapt of eet. Elke patiënt is anders, daarom maakt de manueel therapeut een behandelplan dat past bij jouw klacht. Als het nodig is, werkt hij samen met de huisarts, een medisch specialist of andere zorgverlener. Vaak merk je na een (paar) behandeling(en) al verschil: je hebt minder pijn en je kunt soepeler bewegen. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een vervolgopleiding voor manueel therapeut gevolgd.

maak direct een afspraak...

... en ga snel samen met mij aan de slag om duurzaam van je klachten af te komen

globale werkwijze

De globale werkwijze is vergelijkbaar met de werkwijze die beschreven staat onder het kopje ‘fysiotherapie’. De manueeltherapeut schenkt in de meeste gevallen extra aandacht aan het bespreken van de behandeling. Dit komt omdat er soms risico’s aan bepaalde behandelvormen verbonden kunnen zijn. Alhoewel deze risico’s gelukkig bijna nooit voorkomen, is het wel belangrijk dat je vooraf goed bent geïnformeerd en in sommige gevallen schriftelijk toestemming hebt gegeven voor een bepaalde behandelvorm.

behandeling

Voordat de behandeling begint bespreek je een aantal onderwerpen met de manueel therapeut:

  • Hoe de behandeling werkt

  • Welke behandelvormen er mogelijk zijn

  • Wat het verwachte effect van de behandeling is

bedenktijd

Samen kiezen we hoe de behandelingen eruit gaan zien. Als we samen een behandelplan hebben gemaakt, dan heb je bedenktijd om in te stemmen met de voorgestelde behandeling.

behandeltechnieken niet gebruiken

Wil je dat de manueel therapeut bepaalde technieken niet toepast? Geef dit dan aan. Tijdens de behandeling kan het plan altijd worden aangepast.

toestemming geven

Je geeft toestemming door het ondertekenen van een toestemmingsformulier. Je kunt ook tijdens het gesprek mondeling toestemming geven aan de therapeut. De toestemming wordt beschreven in het elektronisch patiëntendossier.

tijdelijke klachten

In sommige gevallen kun je een korte nareactie ervaren op de uitgevoerde behandeling. Je hebt dan tijdelijk meer pijn of je bent moe. Over het algemeen trekt zo’n nareactie binnen 24 uur weg. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je therapeut.

pijn door een beschadigd bloedvat

Heel soms ontdekt de manueel therapeut dat jouw hoofdpijn of nekpijn wordt veroorzaakt door een ander probleem. Als je klachten bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een al bestaande beschadiging van een bloedvat, dan kan dit ook zorgen voor nekklachten of hoofdpijn. In dat geval kan deze beschadiging erger worden door behandeling. In het ergste geval kan het bijvoorbeeld een beroerte veroorzaken.

Gelukkig komen ernstige problemen bijna nooit voor. De manueel therapeut is opgeleid om klachten te herkennen en risico’s in te schatten. Zo ziet de therapeut snel het verschil tussen klachten die veroorzaakt worden door gewrichten, spieren, zenuwen of bloedvat aandoeningen.

Vermoed je manueel therapeut dat er sprake is van pijn door een beschadigd bloedvat? Dan zal hij bepaalde behandeltechnieken niet uitvoeren en met jouw toestemming tevens contact met je huisarts opnemen over de bevindingen van het onderzoek.

De therapeut van fýsis fysiotherapie staat ingeschreven in het deelregister ‘Manueeltherapeut’ bij het KwaliteitsRegister Fysiotherapie (KRF) van het KNGF