algemene fysiotherapie

Fysiotherapeuten hebben een beroepsvereniging, het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie). Fysiotherapie wordt als volgt omschreven door het KNGF: “Soms is bewegen niet vanzelfsprekend. Je lichaam doet pijn of werkt niet (meer) zoals je gewend bent. Misschien kan fysiotherapie dan helpen. Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat jij optimaal kunt (blijven) bewegen.” Kijk de video hieronder voor een globale uitleg van de werkwijze van de fysiotherapeut. 

wanneer naar de fysiotherapeut?

Je kunt bij een fysiotherapeut terecht wanneer je:

  • blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug;
  • vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij beweegzorg;
  • na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen.

Fysiotherapie kan ervoor zorgen dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen.

Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut. Voor specifieke klachten of aandoeningen zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten. De fysiotherapeut is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Wanneer deze gespecialiseerde fysiotherapeut twijfelt dan verwijst hij of zij je door naar een (huis)arts. 

In de meeste gevallen kun je direct bij een fysiotherapeut terecht. Je hoeft dus niet eerst naar de huisarts.

wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, oplossen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt functioneren. De behandeling van de fysiotherapeut past bij jouw situatie en is gericht op het doel dat je wilt bereiken. Soms krijg je alleen advies, vaak ook een behandeling.

de eerste afspraak

Bij de eerste afspraak zal de fysiotherapeut vragen wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kunnen we vaststellen of je bij de fysiotherapeut op de juiste plek bent of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is minder noodzakelijk wanneer je door je huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.

onderzoek

Als duidelijk is dat er voldoende aangrijpingspunten zijn voor de fysiotherapeut, ga je samen met je therapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. We zullen ook vragen wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?

De fysiotherapeut onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je je probleem ervaart, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

behandeling

Wanneer er een diagnose is gesteld, bespreekt de therapeut met jou het behandelplan. Deze behandeling moet passen bij jouw persoonlijke situatie en moet gericht zijn op het doel dat je wilt bereiken.

De therapeut van fýsis fysiotherapie staat ingeschreven in het basisregister ‘Algemeen fysiotherapeut’ bij het KwaliteitsRegister Fysiotherapie (KRF) van het KNGF
Kijk voor een meer uitgebreide uitleg onder het kopje ‘werkwijze’