langdurig aanhoudende klachten
Bij langdurig aanhoudende klachten gaat het vaak over pijn. Pijn die al zo lang en zo duidelijk aanwezig is, dat hij bijna bij het meubilair is gaan horen. Pijn die, ondanks het inmiddels bijna vertrouwde karakter ervan, je leven flink kan verzieken. Letterlijk en figuurlijk. Omdat je door de pijn bijvoorbeeld niet meer kunt doen wat je altijd zo graag deed. Of omdat je voor het doen wat je zo graag doet een hoge prijs betaalt in de vorm van dágen moeten herstellen. Een prijs die ervoor zorgt dat waar een ander een snelle simpele keus maakt, jij continu moet afwegen of het die prijs deze keer ook weer waard is.
Het soort pijn dat ontwrichtend werkt. Dat jouw dagelijks functioneren flink in de weg staat. Dat ervoor kan zorgen dat je je onbegrepen en eenzaam voelt, want hoe leg je aan iemand zonder die pijn uit wat het met je doet? Welke gevolgen het voor je heeft? Hoe graag je wel wilt, maar gewoon niet kunt? Hoe ontzettend moe je ervan wordt?

Pijn is een behoorlijk ingewikkeld onderwerp. Wist je al dat er verschillende soorten pijn bestaan? Dat er, zeker bij langdurig aanhoudende pijnklachten, vaak sprake is van een mengeling van minimaal twee verschillende soorten pijn? Weet je ook dat de verschillende soorten pijn op verschillende manieren beïnvloedbaar zijn? Door een behandelaar of zorgprofessional zoals een arts of fysiotherapeut, maar niet in het minst ook door jouzelf? En nee, dat is absoluut geen kwestie van ‘het zit tussen je oren’ en met positief denken zal je pijn verdwijnen. Ik hoor je denken: ‘Was het maar waar’. Dan was jij er nu al lang vanaf geweest.
Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op jouw pijn. Van sommige ben je misschien op de hoogte, van anderen (nog) niet. Daar kunnen we samen verandering in brengen. Niet alle vormen van langdurig aanhoudende pijn zijn op te lossen. Wel zijn er in bijna alle gevallen mogelijkheden om bewuster met je pijn en de factoren die er invloed op hebben om te gaan. En als die mogelijkheid er is, dan wil jij toch weten hoe die eruitziet?!
Cognitieve functionele therapie
Eén van de manieren om te kijken of we je kunnen helpen je langdurig aanhoudende pijn te verminderen, is cognitieve functionele therapie (CFT). Met CFT kijken we grofweg naar drie dingen:
- begrijp je pijn: we kijken samen op welk niveau jouw huidige kennis van pijn in het algemeen en jouw pijn in het bijzonder zich bevindt. Waar mogelijk vullen we de hiaten in jouw kennis over dit onderwerp op, zodat je precies begrijpt waar jouw pijn nu eigenlijk vandaan komt en welke zaken invloed hebben op jouw pijn
- vertrouwen en controle: vaak ben je het vertrouwen in je lichaam een beetje of misschien wel heel erg kwijtgeraakt. Samen gaan we aan de slag om jou je vertrouwen in je eigen lichaam te laten herwinnen. Je hebt hierbij altijd zelf de volledige controle. Met ‘aan de slag’ bedoelen we: in beweging en in gevoel
- leeftstijl: nee, we gaan het niet alleen maar hebben over wat je eet en of je rookt, al zijn dit nu eenmaal zaken die zeker bij kunnen dragen aan jouw pijn. Daarnaast zijn beweging (hoe en hoeveel) en ontspanning (of juist stress) ook factoren die invloed kunnen hebben op hoe je je voelt. Maar het belangrijkst in dit rijtje is slaap. Slaap is vaak een ondergeschoven kindje, maar een gebrek aan slaap (hoeveelheid én kwaliteit) kan flink invloed hebben op je pijn. Door het aanpakken van bepaalde factoren zul jij het behandeleffect veel langer vast kunnen houden
Ook hier eindigen we het behandeltraject met een plan van aanpak voor een terugval. Zo weet jij beter wat je kunt doen als de pijn onverhoopt toch terugkomt en weet je ook waar je hulplijnen liggen.